Bekijk hier de webversie
 
 
 
headerafbeelding
  Nieuws  
  nr.5 november 2019  
 
 
Innovatie
Nieuwe machine voor thuisdialyse: Nikkiso Exa-nl

Dianet en Dirinco passen thuishemodialysemachine aan

Voor Dianet staat het welzijn van haar patiënten voorop. Daarom is Dianet continu op zoek naar verbetering en stelt hierin de patiënt centraal. Onderdeel van het zelfstandig dialyseren is het makkelijker vanuit stoel of bed kunnen bedienen van het scherm van de dialysemachine. Aan deze vraag is nu voldaan. Op 2 oktober heeft de directeur van Dirinco, Roel Leenders, de eerste Nikkiso-EXA-NL feestelijk overhandigd aan Dianet. De aanpassing van Dirinco aan de dialysemachine Nikkiso EXA maakt het scherm verstelbaar en daardoor goed te bedienen door de zelfstandige thuisdialysepatiënt. Het biedt de patiënt meer comfort bij de bediening van het scherm. 
 
 
Uw mening telt
Medicatieveiligheid

Wat zijn uw ervaringen met medicatieveiligheid? November staat bij Dianet in het teken van medicatieveiligheid.  We zijn erg benieuwd naar uw ervaringen. Mogelijk kunnen we met uw suggestie de zorg nog beter maken. De vragenlijst medicatieveiligheid telt negen korte vragen. Via onderstaande links kunt u de vragen beantwoorden.

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking! 
 
 
Thuishemodialyse
Ria van der Bijl over eigen regie en denken in mogelijkheden

Onlangs spraken we met een patiënt van ons over haar leven. Ria uit Veldhoven dialyseert sinds 1 oktober 2016 en sinds juli 2017 doet zij zelfstandig thuishemodialyse, met assistentie van haar man André. Ria leidt een actief leven. Na pogingen om als vrijwilliger aan de slag te gaan, bleek de politiek de leukste uitdaging. Ria: “Het was voor mij een verademing. Er werd me, eigenlijk voor het eerst in mijn leven, gevraagd: ‘wat kan je wel’ in plaats van ‘wat kan je niet’?” Dit is erg belangrijk voor Ria, die eerder in mogelijkheden, dan in onmogelijkheden denkt. “Ik wil uitstralen dat een leven met een handicap én dialyse ook de moeite waard is, dat het leven niet stopt.” Meer lezen over Ria?Lees verder
 
 
 
Cliëntenraad
Dialysecafé, uw mening telt en nieuwe leden

De cliëntenraad wil graag van zich laten horen in de nieuwsbrief. Zoals u weet, moet elke zorgorganisatie een cliëntenraad hebben. De cliëntenraad behartigt de belangen van de cliënten en adviseert het management over zaken die van belang zijn voor de cliënten.

Eerder hebben we al adviezen uitgebracht over de verhuizing van het dialysecentrum van de Brennerbaan naar het Gezondheidshuis in Utrecht en de veranderingen in de planning van de thuisdialyse. Ook bij het herzien van het voedingsbeleid van Dianet is de cliëntenraad nauw betrokken. De ontwikkelingen rond de herschikking van de dialyse in het AMC volgen we nauwlettend, zodat uw belangen niet in het gedrang komen. In alle gevallen geldt: ziet u dingen die beslist beter kunnen; laat het ons weten!

Uw mening telt

Vanzelfsprekend mag een cliëntenraad niet alleen afgaan op de ervaringen van de leden van de cliëntenraad. Daarom zijn ook de Dialysecafés voor ons belangrijk: daar horen we wat er leeft onder de cliënten van Dianet. Ook de uitkomsten van de vragenlijsten van Uw mening telt geven ons belangrijke informatie over de ervaringen van u als cliënt van Dianet! Wij willen dan ook erop aandringen: vult u de vragenlijst in als dat van u wordt gevraagd. Met  de uitkomsten gaan we serieus aan de slag!

Nieuwe leden

In de achterliggende periode hebben we afscheid moeten nemen van Ben Veldman. Tot kort voor zijn overlijden was hij een actief en kritisch meedenkend lid van de cliëntenraad. Wij zullen zijn inbreng missen.

Enkele dagen voor het uitkomen van deze nieuwsbrief bereikte ons het bericht dat ook mevr. C. (Corrie) van der Schans-Soede na een kort ziekbed is overleden. Zij had veel bestuurlijke ervaring en maakte sinds 2014 deel uit van de cliëntenraad van Dianet. Zij laat nadrukkelijk een lege plaats achter! Inmiddels is de heer John Ramcharan lid geworden van de cliëntenraad. De overige leden vindt u op de website.

De cliëntenraad heeft dus dringend versterking nodig! Heeft u interesse? Bent u iemand die wil meedenken en daarbij verder kan kijken dan uw eigen situatie? Neem contact op, we horen graag van u! E-mail: Cliëntenraad@Dianet.nl of Mob. 06 49 408 106

  
 
 
Film
Drie dialysepatiënten aan het woord

Benieuwd naar ervaringsverhalen van dialysepatiënten?

Bekijk hier onze film. 
 
 
Onderzoek en ontwikkeling
Onderzoek dialyse en vaatverkalking NOCTx

Een onverwacht resultaat

Hebben dialysepatiënten die ’s nachts thuis dialyseren of getransplanteerd zijn minder last van vaatverkalking en daardoor minder kans op hart- en vaatziekten? Dat was een van de  vragen die centraal stond in het NOCTx-onderzoek, geïnitieerd door Dianet en UMC Utrecht. In april presenteerden hoofdonderzoekers Thijs Jansz en Brigit van Jaarsveld bij Dianet de resultaten aan patiënten.

Resultaat niet volgens verwachting

De resultaten zijn anders dan de onderzoekers verwacht hadden. Jansz: “Vaatverkalking blijkt niet minder toe te nemen bij nachtelijke thuishemodialyse en niertransplantatie in vergelijking met gewone hemodialyse en peritoneale dialyse. De kalkscore neemt in de loop van de tijd bij bijna alle patiënten toe, ongeacht of ze met nachtelijke thuishemodialyse, gewone hemodialyse, een niertransplantatie of peritoneale dialyse worden behandeld.Lees verder
 
 
 
Voeding en dietetiek
Vegetarisch eten en dialyseren

Vegetarisch eten is helemaal van nu. In de supermarkt is steeds meer keuze, vegetarische recepten staan in alle bladen en de kwaliteit van vleesvervangers wordt steeds beter. Maar als je dialyseert, kun je dan zonder vlees of met minder toe? Waar moet u op letten? Diëtist Sylvia van Dianet legt uit.Lees verder
 
 
 
Recept
Broccoliquiche met brie (voor 4 personen)

Geen inspiratie om te koken? Probeer dan deze broccoliquiche met brie eens!

Voedingswaarde per persoon (1/4 quiche)

766 kcal, 29 gram eiwit, 1.02 gram zout, 683 mg kalium, 602 mg fosfaat

Ingrediënten

 • 6 plakjes kant-en-klare bladerdeeg uit de diepvries (ontdooid)
 • Broccoliroosjes van 1 grote stronk (grote roosjes gehalveerd)
 • 1 zakje ongezouten cashewnoten (200 gram)
 • 1 stuk brie (ca 200 gram)
 • 4 eieren
 • 1 groot bekertje crème fraîche (200 gram)
 • Peper naar smaak

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven voor op 180 tot 200 graden. Beboter en bebloem een springvorm (24 cm) of quichevorm (26 cm) om de quiche er straks makkelijker uit te krijgen. Bekleed de vorm met de plakjes bladerdeeg,
 • Leg de broccoliroosjes in de vorm. Verdeel er de cashewnoten over.
 • Meng in een kom de eieren met de crème fraîche en voeg peper naar smaak toe. Giet het eiermengsel over de broccoliroosjes.
 • Dek de vorm af met aluminiumfolie en zet de quiche ca 30 minuten in de oven tot het eiermengsel mooi gestold is.
 • Snijd de brie in lange plakken en verdeel deze over de quiche. Zet de quiche nog ca 15-20 minuten terug in de oven zonder aluminiumfolie tot de brie mooi goudbruin is.
 • Laat de quiche even afkoelen voor hij wordt aangesneden.

(Variatie)tips

 • Kies voor hartige taartdeeg ipv bladerdeeg, of maak het zelf!
 • In plaats van brie is camembert ook heel lekker. Met camembert wordt de quiche wel wat pittiger van smaak. Camembert bevat vaak wat minder vet, meer eiwit en meer fosfaat dan brie.
 • Wanneer u een springvorm gebruikt en deze bekleed met bakpapier, dan wordt de bodem maar moeilijk gaar. Vet de bodem goed in en bebloem deze. Dan wordt de bodem lekker krokant.
 • Bestrooi de brie voor de quiche voor de tweede keer de oven ingaat met een handje amandelschaafsel. Dat ziet er extra feestelijk uit. Uiteraard bevat de quiche dan wel wat meer kalium en fosfaat.


 
 
Volg ons   facebook twitter linkedin
 
 
  Dianet    plaats  Brennerbaan 130, 3524 BN Utrecht  telefoon 030 880 88 88  email info@dianet.nl  
 
 
Colofon

Deze uitgave wordt gemaakt voor patiënten van Dianet, hun partners en familieleden en verschijnt drie keer per jaar. De berichten worden met zorg samengesteld door een redactie. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u ons iets vragen of doorgeven? Mail naar communicatie@dianet.nl. Wilt u de nieuwsbrief liever niet ontvangen, dan kunt u zich onderaan de pagina uitschrijven.
 
 
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief